Artikel

 
Vluchtkerk

Vluchtelingen op de vlucht


politiek
wo 02 oktober 2013, aanvang: 20.30 uur
In augustus werden er twee uitgeprocedeerde vluchtelingen, in hongerstaking, met een overheidsvlucht naar Guinee teruggevlogen. Ernstig vermagerd en in zeer slechte gezondheid claimden éen van de twee te zijn mishandeld in het detentiecentrum in Rotterdam. Staatssecretaris Teeven liet in een reactie weten dat van mishandeling geen sprake kan zijn geweest en dat de vluchtelingen goed zijn behandeld.  Toch staat dit incident niet op zichzelf. We kennen inmiddels allemaal de schrijnende beelden en verhalen van de tentenkampen, de vluchtflat, de hongerstakingen en de tragische dood van Aleksandr Dolmatov.

Het debat in de Tweede Kamer over hoe deze regering omgaat met uitgeprocedeerde asielzoekers is dan ook hoog opgelopen en leidde bijna tot een kabinetscrisis. Het debat werd uiteindelijk gesust door de belofte van Teeven het beleid humaner te maken. Deze beloftes presenteert hij aankomende Prinsjesdag in een zogenaamd visiedocument.

In dit programma leggen we het Nederlandse vreemdelingenbeleid onder de loep en kijken we wat nu eigenlijk het beleid inhoud waarover zoveel discussie plaatsvindt. Hierbij richten we ons specifiek op de vraagstukken betreffende niet-uitzetbare vreemdelingen.  Daarnaast bespreken we in hoeverre het visiedocument van Teeven breekt met het oude beleid. Tot slot, hoe verhoudt het Nederlandse ‘ontmoedigingsbeleid’ zich tot dat van andere Europese landen?

 

Foto: Uitgeprocedeerde asielzoekers eten soep in De Balie terwijl hun woordvoerders onderhandelen over de gebruikersovereenkomst voor de Vluchtkerk.
Jan Boeve / DeBalie 2012.
Meer |

Meer DeBalie

Zaalverhuur

drie stijlvolle zalen
Grand Café

iedere dag geopend

Meer informatie

 
Meer |EXPOSITIES | Open Muur


LATE NIGHT | Balie Draait

Mededeling

Dineren voor aanvang

ONLINE RESERVEREN

Dineren voor aanvang van een programma in De Balie? Onze avondkeuken is vanaf 17:30 geopend.
Reserveren is aanbevolen en kan online of via 020-5535130.

Agenda
Kaartverkoop

kopen en reserveren